کارفرما کیست ؟
ماده ۳ قانون کار
کارفرما شخصی است حقیقی یا حقوقی که کارگر به درخواست و به حساب او در مقابل دریافت حقالسعی کار میکند. مدیران و مسئولان و به طور عموم کلیه کسانی که عهدهدار اداره کارگاه هستند نماینده کارفرما محسوب میشوند و کارفرما مسئول کلیه تعهداتی است که نمایندگان مذکوردر قبال کارگر به عهده میگیرند. در صورتی که نماینده کارفرما خارج از اختیارات خود تعهدی بنماید و کارفرما آن را نپذیرد در مقابل کارفرما ضامن است.
ماده ۴ قانون کار
کارگاه محلی است که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آن جا کار میکند، از قبیل موسسات صنعتی، کشاورزی، معدنی،ساختمانی، ترابری مسافربری، خدماتی، تجاری، تولیدی، امکان عمومی و امثال آنها.
کلیه تاسیساتی که به اقتضای کار متعلق به کارگاهند، از قبیل نمازخانه، ناهارخوری، تعاونیها، شیرخوارگاه، مهدکودک، درمانگاه، حمام، آموزشگاهحرفهای، قرائتخانه، کلاسهای سوادآموزی و سایر مراکز آموزشی و اماکن مربوط به شورا و انجمن اسلامی و بسیج کارگران، ورزشگاه و وسایل ایاب و ذهاب و نظایر آنها جزء کارگاه میباشند.
کارفرما
شخصیت حقیقی و یا حقوقی می باشد که به قصد فعالیتی، کارگر اختیار می کند.
فعالیت کارفرما الزاما نباید اقتصادی باشد ، لذا کارفرما می تواند با میل و اراده خود افرادی را به کار مشغول نماید و به آنان حق السعی پرداخت نماید .
مکانی که کارفرما انتخاب می نماید بستگی به نوع کار می باشد ، لذا کارفرما می تواند محل کارگاه را تعیین کرده و قاعده حقوقی و اقتصادی را با کارگر خود برقرار نماید .